VERZEN en VERFJES


                                                          WEBSITE ONTWORPEN EN GEMAAKT DOOR MARJAN LUBBERTS  ©


Home over het boekje piepklein voorproefje zilverwerk glas-in-lood foto's boeken interessante links contact

OVER HET BOEKJE

In augustus 1995 begon er voor mij een zeer zware tijd. In die donkerste periode van mijn leven - de eerste jaren na mijn ongeluk - d.w.z. de 2 jaar (!) vóór mijn revalidatietijd in het MRC in Doorn - heb ik een aantal gedichten geschreven en aquarellen gemaakt. Niet omdat ik iets te doen wilde hebben, maar omdat het  “moest“.

Een aantal jaren later is het wel eens bij me opgekomen dat het misschien goed zou zijn deze uitingsvormen samen te voegen. Er één geheel van te maken, voor mijzelf. Het bleef bij de gedachte, de drempel was te hoog.

Toen ik echter in 2010 terechtkwam in de Praktijk Hulp bij Hersenletsel van Jenny Palm kwam het weer aan de orde. Zij heeft een aantal van mijn gedichtjes gelezen en een paar verfjes gezien en heeft me gestimuleerd om mijn vage plan het samen te voegen in de vorm van een boekje door te zetten en uit te voeren.

Langzamerhand werd de drempel lager - of ik heb geleerd hoger te springen, dat kan ook - en ik besloot dat het er nu van moest komen.

Maandenlang was ik ermee bezig. De schilderijtjes moesten uit hun lijsten gehaald en buiten worden gefotografeerd, zonder zon. Later heb ik ze ook nog gescand. Alles moest worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd. Het overtypen van de gedichtjes was op zich een eenvoudig en snel-klaar-werkje, maar bracht meer emoties teweeg dan ik had vermoed. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan om er een fotoboek van te maken. Ook daar heb ik veel tijd en aandacht aan gegeven, maar het was een aangename en helende bezigheid.

Het werd voor mij een mooi en waardevol boekje en ik heb natuurlijk een exemplaar aan Jenny Palm gegeven. Zij vond het erg mooi en vroeg me eens na te denken over publicatie: “Er zijn veel mensen die ongeveer hetzelfde ervaren als jij ervaarde, maar niet in staat zijn het zo te verwoorden. Voor die mensen is er de herkenning en geeft het troost.”

Weer was de drempel erg hoog, maar in de tijd die volgde ben ik er naar toegegroeid om mijn boekje uit te geven en dus (zij het op bescheiden schaal) publiek te maken. Nu ben ik daar ook oprecht blij mee. Het omzetten van mijn bestanden naar pdf-formaat werd gedaan door Jo-Ann Snel van Uitgeverij Boekenbent.

Ondanks het feit dat sommige “verzen” heftig zijn en naast het feit dat het troost kan geven, is het gewoon een mooi boekje geworden. Ook voor hen die in rustig levensvaarwater verkeren.